Dobrodošli u online šoping centar opreme za ugostiteljstvo

+381 63 226 338

ugo@eunet.rs

Znate li gde je nastao pomfrit?

friteza-je-obavezan-element-svake-kuhinje_b

Tokom zime bilo je veoma teško doći do ribe, pa se kao alternativa koristio krompir. Naime, seljani su sekli krompir na isti način kao i ribu, pa je tako, prema nekim istoričarima, nastao i najraniji oblik pomfrita.

Tokom Prvog svetskog rata, američki vojnici prvi put su imali kontakt sa ovim krompirastim zadovoljstvom. Budući da je u južnoj Belgiji dominantan francuski jezik, Amerikanci su nadenuli prisvojni pridev “francuski” koji je u engleskom jeziku ostao i do danas. Što se srpskog jezika tiče, naziv pomfrit potiče iz francuskog “pommes frites”.

Međutim, drugi istoričari tvrde da je pomfrit zaista nastao u Francuskoj. Sitno seckani prženi komadi krompira prvi put su se prodavali na uličnim tezgama u Parizu, 1780-tih godina. Tada, uoči Francuske revolucije, krompiri su bili najrasprostranjenija i najjeftinija namirnica i bili su predstavljeni kao hrana običnih ljudi.

Danas je pomfrit omiljeni prilog hrani ali i užina i “grickalica”. Za pripremu je jako jednostavan ali je vrlo važno da bude savršeno pečen. Friteze vrhunskog kvaliteta će vam u tome pomoći. 

U ponudi imamo različite vrste friteza. Među profesionalnim kuhinjskim aparatima možete pronaći stonu fritezu koja je pogodna za manje kuhinje. Takođe, imamo i velike friteze među termičkom opremom. Pored električnih friteza linije 600700 i 900, za one štedljivije preporučujemo plinske friteze linije 600700 i 900. Pogledajte našu ponudu friteza i odaberite baš onu koja odgovara vašoj kuhinji.