Dobrodošli u online šoping centar opreme za ugostiteljstvo

+381 63 226 338

ugo@eunet.rs

Kroasan – vladar pekare

Charleston-Annual_b

Šoljica kafe i savršeno ispečen kroasan – idealan početak dana!

Kada su kroasani u pitanju, definitivno su vladari svake pekare. Hedonisti će za početak dana uvek birati kafu i kroasan.

Dobra pekara mora da ima savršene kroasane, odličan burek i kvalitetno pecivo. Naravno, osnova je dobro testo i vrhunski majstor. Međutim, poslednji pečat svakom pekarskom proizvodu daje konvekcijska peć ili kako je pekari zovu “duvaljka”. Bez dobre duvaljke pecivo ne može imati onaj prelepi sjaj!

Premda se konvekcijske peći najčešće koriste u pekarstvu, veliku primenu imaju i u restoranima, za pripremu mesa. Tako da vas pozivamo da pogledate ponudu konvekcijskih peći (duvaljki) baš ovde.

U međuvremenu pročitajte i neke zanimljivosti o kroasanima koje smo pronašli za vas!

Najpoznatije pecivo na svetu – krosan, nastalo je prilikom turske opsade Beča 1683. godine. Osmanlije su već jednom, sto godina ranije, pokušale da osvoje ovaj grad ali bezuspšno. Međutim, Austrijanci su znali da će se kad – tad vratiti. To se i dogodilo jednog jutra, 1683. godine.

Pripremajući se za odbranu, Austrija je zatražila pomoć od Francuske. Francuzi su smatrali da bi im trebali pomoći, jer ukoliko bi Turci osvojili Austriju, pre ili kasnije uputili bi se dalje ka zapadu Evrope. Međutim, Francuska je otkazala pomoć u poslednjem trenutku, što je razbesnelo Austrijance koji su bili ostavljeni na cedilu.

Tog jutra pekari su, kao i obično ustali prvi, i primetili nepreglednu tursku vojsku. Odmah je ceo grad podignut na noge i krenula je priprema za kontranapad. Beč je uspešno odbranjen, iako je dosta ljudi iz nejgove okoline pobijeno ili odvedeno u roblje.

Kako bi ovekovečili trenutak, pekari su napravili pecivo u obliku polumeseca, koji je simbol muslimana, i nazvali ga francuski “kroasan” kako na taj način izneli nezadovoljstvo prema Francuzima koji im nisu poslali obećanu pomoć. Odbranom Beča, Turska je oslabljena i time je sprečen njen dalji prodor na zapad.

Iako mnogi kroasan vezuju za Francusku, on je u ovu zemlju stigao tek sa Marijom Antoanetom, austrijskom princezom, a kasnije francuskom kraljicom. I danas je jako popularan, a vremenom je dosta promenjen, danas se čak i puni raznim filovima i čokoladom.